Световната търговия с плодове и зеленчуци се развива по-бързо, отколкото нараства броят на населението на планетата. Съгласно оценки на международни специалисти, средните темпове на ръст на обема на международната търговия с плодове и зеленчуци през последните 10 години възлиза на 1,2% в паричен еквивалент и на 3% в натурален, съобщава agrostory.com.

Как да продадем продукцията си в Канада?


В рамките на този период обемът на световния пазар е нараснал до 7,5 млрд. евро. Така световният износ на плодове и зеленчуци (включително реекспорт) превишава показателя със 100 млрд. долара.

Най-голям ръст на експорта е отчетен в Турция (мандарини, домати, лимони и портокали), Гватемала (банани), Индия (лук и домати), Египет (портокали и лук) и Перу (грозде).



Съществен ръст се наблюдава също в Беларус. Там става дума за реекспорт в Русия.

Испания остава най- големият в света износител на плодове и зеленчуци. На второ място по този показател е Мексико, а на трето – Китай.

Холандия е първата страна в света по износ на пресни зеленчуци – най-вече лук, домати, краставици, чушки и зеле. По показател износ на пресни плодове страната е само на 9-о място.

Да постигне този показател Холандия успя основно благодарение на реекспорта. В списъка със световни вносители на пресни плодове и зеленчуци страната се намира на 6-о място.



За последните 10 години вносът на този тип продукция в Холандия е нараснал с 4%. В структурата на вноса на страната голям дял имат портокалите, мандарините, гроздето, ананасите, лимоните, пъпешите, авокадото, мангото и грейпфрута.

Най-големите световни вносители на плодове и зеленчуци остават САЩ, Германия, Русия, Великобритания и Франция.

В повечето страни от ЕС вносът показва незначителен ръст. През последните 10 години различни страни от съюза увеличават вноса си средно с 1% годишно.

Същевременно към днешна дата търсенето на вносни плодове и зеленчуци расте в Китай. За последните 10 години страната е увеличила вноса на този тип продукция с 15%. Най-вече китайците внасят екзотични плодове и банани.