„Бих подкрепила всички усилия да постигнем консенсус по отношение на обединението на Съюза на ветеринарните лекари в България и Българския ветеринарен съюз, защото мисля, че това би било в полза на здравеопазването на животните в България и изпълнението на политиките в тази връзка.“ Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на петъчния парламентарен контрол в отговор на въпрос свързан с предприемането на спешни мерки за подобряване на организацията и дейността на ветеринарномедицинските служби и съсловните организации в България.
 
„Българската агенция по безопасност на храните предприема всички мерки и действия съгласно европейското и националното законодателство по отношение на контрола, ликвидирането и превенцията на заразни заболявания на територията на страната. Избухването на огнища на заразни заболявания по животните на територията на страната през последните години се дължи предимно на усложнената епизоотична обстановка на територията на Балканския полуостров и Турция и на географското разположение на страната ни“, обясни Танева.
 
Десислава Танева е категорична, че създаването на единна организация ще доведе до полза в изпълнението на политиките в тази връзка. 
 
„Опит за създаване на единна организация на ветеринарните съюзи в България е направен със Законопроект през 2011 г., но по време на проведените дебати в Народното събрание текстовете отпаднаха. Създаването на единна структура трябва да се осъществи след провеждането на задълбочена обществена дискусия със всички заинтересовани страни по отношение на регулирането на правилата за упражняване на ветеринарномедицинската професия на територията на страната. И аз бих подкрепила всички усилия, включително и на заинтересованите страни, да постигнем консенсус по отношение на обединението на двата съюза, защото мисля, че това би било в полза на здравеопазването на животните в България и изпълнението на политиките в тази връзка“, заключи Танева.