Трябва да стигнем до консенсус при условията на споделено финансиране между земеделски производители и държавата. Така е по целия свят. Тогава може да бъде национална противоградовата защита, когато би била и най-ефективна, каза министърът на земеделието Десислава Танева за БНТ.

Още пари за градушки

Тя се надява, че ще се стигне до консенсус и законопроектът за градушките ще бъде приет. За тази цел миналата седмица Министерството на земеделието е провело среща с Асоциацията на застрахователите и земеделските производители. 

Танева: „Няма достатъчна степен на доверие в услугите, които предлагат, но това е тема, която самите застрахователи трябва да решат. Това не може да става с принудителен инструментариум от страна на държавата.“ 

В момента се очаква предложение от застрахователите как биха се включили в този проект. Всичко зависи от техните идеи, както и от дебата със земеделските производители и вариантите за национална противоградова защита от Изпълнителната агенция за борба с градушките.

По отношение на проверяваните къщи за гости ресорният министър уверява, че няма изкривяване на първите 14 проекта, които са проверени. „За тях още не са сключени договори и тепърва ще се изграждат чрез местните инициативни групи“, уточни тя.

Танева: „Първите проверки приключиха. Проверени са 14 проекта, които тепърва ще се договорират. Те са устойчиви и нямаме данни за изкривяване.“

Експерти на Министерството на земеделието и Държавен фонд „Земеделие“ продължават със съвместни проверки на всичките 288 къщи, които са в мониторинг. „В голямата си част тези къщи функционират като такива, за които са получили финансиране. Има обаче изкривяване и злоупотреби. Това е видно и от нашите проверки“, обяснява Танева. 

По думите на министъра резултатите от проверките ще бъдат готови през първата седмица на юли. „Където се установят нарушения по веригата на управление и контрол на тези проекти, всички лица, за които има съмнение, ще си поемат отговорност“, уверява тя.

Танева: „Процентът на грешки със сигурност не е най-високият спрямо останалите страни членки на ЕС. Ние не сме най-черните.“

На въпроса дали да очакваме последици от Брюксел заради злоупотребите с къщите за гости, Танева увери, че няма такива индикации за проблеми. „На Съвета на министрите в Люксембург ще се видя с комисаря Фил Хоган. Лично ще го уверя колко проверки са направени и какви са резултатите. Винаги сме срещали разбиране“, увери Танева.