Повиши се рискът от АЧС в Германия
От август миналата година африканската чума по свинете се разпространи във всяка провинция на Китай, убивайки милиони животни и провокирайки страна, която е най-голямо производител на свинско месо, да се обърне към внос в началото на тази година. Обемът на износа в Китай от Ес за първите три месеца на 2019 г. е нараснал с 25,9%, сравнено със същия период година по-рано. Този факт се превърна в мощен стимул на ръст на цените на свинското месо, включително и във Франция.
Това повишение на цените е бреме за френските месопреработватели, доколкото търговските сделки, които са били подписани по-рано, преди скока на цените, налагат клиентите да бъдат убедени да приемат поскъпването, заяви пред журналисти председателят на FICT Бернард Валат.
Традиционно във Франция сделките между доставчици и ритейлъри се договарят веднъж в годината и приключват в края на февруари. Купувачите не са задължени да приемат повишението на цените без специално уточнение за това в договора. Ако ритейлърите не се съгласят на повишението, отрасълът го грози банкрут.
Франция съперничи с Холандия за званието трети по големина износител на колбаси и шунка след Испания и Германия. По думите на Валат около 30% от френските производители на месни деликатеси вече са понесли загуби през 2017 г. поради ръста на цените на суровината. Вероятно този дял ще остане същия и през 2018 г.
Очакваме кризата да продължи, тъй като ситуацията не е под контрол в Китай. Ще имаме нужда време за възстановяване на запасите, допълни Валат.
По официални данни на ЕС, публикувани на 23 май, средните цени на свинското месо в ЕС от миналата година са се повишили с 21,9%. Рязък ръст е регистриран от началото на месец март.
0 КОМЕНТАРА