Повечето стопани, отглеждащи прасета в Кресна вече са умъртвили доброволно животните си, след като областната епизоотична комисия обяви в края на миналата седмица огнище на африканска чума по свинете (АЧС) в града. Срокът изтече вчера. Днес започват принудителните мерки за ограничаване на разпространението на заболяването.

По чумаво време: БАБХ обяви експресни обществени поръчки за загробване на прасета

Въпреки това от Агенцията решиха да дадат отсрочка на собствениците на свине в града с един ден, за да могат хората доброволно да умъртвят свинете си, пише БНР.

Трябва да бъдат ликвидирани около 180 свине.

Миналият четвъртък беше потвърдено първото в областта огнище на африканска чума, след като излязоха резултатите от пробите на прасе, намерено в река Струма. 

Десет семейства все още не са се съобразили с разпореждането, заяви кметът на Кресна Николай Георгиев. Той коментира, че хората, които не са умъртвили прасетата си, не са били в града.


„Отпускарски сезон е, много хора ми звъняха по телефона от Черноморието, от Гърция на почивка, питат действително ли в понеделник ще им умъртвяват прасетата насила. Ще им дадат ден-два отсрочка, да не се притесняват. Те са обезверени. Повечето го направиха от страх, но с ясното съзнание, че африканска чума няма в Кресна!“
 

 

Всички новини по темата вижте ТУК