За създаването на световна инициатива за контрол на Африканската чума по свинете, която да изкорени заразата и да намали нейните опустошителни ефекти върху свиневъдната индустрия призоваха националните делегати на 87-ата Генерална сесия на Световната организация за здравеопазване на животните (OIE).
 
Форумът започна в началото на тази седмица и ще продължи до 31 май в Париж. В него се включват над хиляда участници – делегати от 182 държави членки на OIE, международни организации и регионални партньори. От българска страна присъстват ръководството на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и експерти от ресорното министерство.
 
Планирани за обсъждане са въпроси от глобално значение за здравеопазването на животните и хуманното отношение към тях. Във връзка с тях делегатите на страните членки ще гласуват нови международни стандарти.
 
Акцент на срещата е бързото разпространение на чумата по свинете. Предвид сериозността на ситуацията и липсата на ваксина срещу болестта OIE обяви, че започва глобална инициатива за контрол на болестта, която ще бъде координирана и от Организацията на ООН за прехрана и земеделие (FAO).
 
Тема на обсъждания са също влиянието на климатичните промени, социално-икономическите и търговски партньори върху ветеринарните служби. Делегатите ще се спрат и върху прозрачността и надзора на заболяванията, борбата с антимикробната резистентност, биосигурността.