Имаме година, белязана от сушата. В Североизточна България текат обследвания и комисии за най-много подадени като брой протоколи за напълно пропаднали площи от сушата. Това коментира земеделският министър Десислава Танева в интервю за Канал 3.

Разорават посеви с пшеница в Добруджа!

По думите й в края на тази седмица министерството ще приключи с всички изчисления след обследванията на земеделските площи. „Вероятно ще свикаме консултативен съвет, на който да обсъдим състоянието“, обясни ресорният министър. 

Въпросът за свикване на консултативен съвет беше повдигнат по-рано и от 
Асоциацията на българските зърнопроизводители
със седалище в град Генерал Тошево. На свое заседание Управителният съвет излезе с решение да предложат на министъра спешно да обсъдят заедно състоянието на пшеницата и проблемите в Житницата на България.

Независимо от трудната година обаче Десислава Танева е убедена, че България ще има достатъчно реколта и ще остане в позицията си на нетен износител. „За крайния потребител няма никакви опасения, че сушата може да се отрази върху цената на основни продукти“, категоричен е агроминистърът. 

Заради коронавируса някои страни от Черноморския басейн наложиха забрана за износ на зърно. Такива опити имаше и от Румъния. Има ли вероятност страната ни да последва техния пример?

„Нито имаме право, нито имаме такива намерения, нито към момента има някакво притеснение по отношение на запасите. Към днешна дата износът на пшеница и на други зърнени и технически култури е на едни от високите си нива – дори по-високи спрямо миналата година. Запасите все още са достатъчни предвид и идващата нова реколта“, твърди Десислава Танева.
 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Производител: Не криза, а суша ни мъчи сега

Последни надежди за дъжд в района на Кнежа

Министър Танева: Има данни за 100% пропаднали площи заради сушата