В средата на месец май земеделският министър Десислава Танева проведе поредния си онлайн разговор с всички браншови организации в сектор „Земеделие“, които получават подпомагане по директни плащания и обвързана подкрепа. Една от обсъжданите теми бе срокът за доказване на реализация.

Навреме ли идва обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци?

По сега действащите правила предоставянето на документи за доказване на реализация за сектор „Плодове и зеленчуци“ е 31 януари. В момента се работи върху промяна на срока на 31 декември 2020 г., като мотивите са, че това ще даде възможност плащането по схемата да бъде изтеглено с един месец по-рано.

В момента заинтересованите браншови организации изпращат становище, а Агри.БГ потърси активен зеленчукопроизводител, който да коментира предложението, за което той самият е повдигал въпроса на няколко пъти. 

С Адриан Николов от Тервел си говорим още за обещаната мярка за доплащане към дохода на зеленчукопроизводителите; за кредитите, обезпечени от обвързаното подпомагане; за кризисната мярка COVID-19 след реколтата година; за искането за по-ниско ДДС; и за сушата, която мъчи сега производители главно в Североизточна България.

Вижте повече от разговора на Агри.БГ с Адриан Николов във видеото.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ДФЗ: Преведени са над 73 млн. лв. обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци

Ставките за плодове и зеленчуци – вижте ги!

Позицията на България: Обвързаната подкрепа не бива да намалява