Днес, 18 февруари се очаква да бъдат преведени субсидиите за единица площ на земеделските производители.

За това се споразумяха в края на миналата седмица управляващите и председателите на най-големи браншови организации в сектора Националната асоциация на зърнопроизводителие, Асоциацията на земеделските производители в България и Съюза на кооперациите в България.

В случай, че днес започне изплащането на субсидиите, ръководството на Асоцацията на земеделските производители ще призове членовете си да не излизат на протеста, който е насрочен за 20 февруари, сряда.

От Националната асоциация на зърнопроизводителите все още не са взели решение за протестните действия. Очаква се днес следобед да се проведе разширен управителен съвет на ръководството на НАЗ, след който ще стане ясно дали асоциацията ще протестира или не.

Фермер.БГ припомня, че в петък, освен обещанието за изплащане на субсидиите за единица площ, от страна на управляващите бяха поети и други ангажименти спрямо селскостопанските производители - Земеделските производители няма да бъдат задължени да слагат измервателни устройства (нивомери) на цистерните с гориво за селскостопански нужди.

Изпълнителният директор на Държавен фонд Земеделие Румен Порожанов пое ангажимент в присъствието на премиера до 15 март да бъдат разплатени средствата по схемата за качествени плодове и зеленчуци.

По настояване на АЗПБ премиерът разпореди спешно да бъдат разгледани забавените проекти по мярка 121  и 123 от Програмата за развитие на селските райони, които са приети при последния прием през миналото лято.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!