Държавен фонд земеделие изплати субсидиите за необлагодетелствани райони НР 1 и НР 2 за 2014 година. Това съобщи във Велико Търново изпълнителният директор на Държавен фонд Земеделие Румен Порожанов, предаде репортер на Фермер.БГ.
 
Сумите за застъпени площи по мерки 211 „Плащания на земеделски стопани за природни ограничения в планинските райони” и 212 „Плащания на земеделски стопани в райони с ограничения, различни от планинските райони“ бяха изплатени в петък, обяви Порожанов.
 

Сумите трябва да са по сметките на земеделските стопани до средата на седмицата.

 


 

Над девет милиона лева ще получат фермерите от необлагодетелстваните райони в страната. Сумата е доплащане по мерките за подпомагане на земеделските стопани, които работят в планински райони или на места с природни ограничения, различни от планинските.
 
Финансовият ресурс ще достигне до 14 336 стопани. Фермерите от планинските райони ще получат повече от 7,1 милиона лева. Колегите им, които работят в райони с природни ограничения, различни от планинските, ще си поделят близо 2 милиона лева. Сумите се очаква да постъпят по сметките на земеделските стопани до средата на седмицата. 

Първият транш за подпомагането по мерките за райони с природни ограничения беше направен през декември 2014 г. Тогава фермерите от планините получиха близо 59,5 милиона лева, а земеделските производители от районите с ограничения, различни от планинските – над 18,5 милиона лева.
 
Общата сума, която са получили фермерите в райони с природни ограничения от декември до сега е над 87 милиона лева. Подпомагането е достигнало до 31 773 земеделски стопани в планинските и 12 991 фермери в райони с природни ограничения, различни от планинските. 
 
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!