С рога или без рога - това е въпросът. Кравите и козите в Швейцария не подозират, че съдбата им е обект на референдум, който ще се проведе в неделя, но допитването е съвсем сериозно и въпросът, на който швейцарците ще отговарят е: Да се дават ли субсидии на фермерите, които отглеждат крави с рога. Референдумът е иницииран от Армин Капол - 66-годишен фермер, определящ себе си като бунтар и защитник на достойнството на животните.
 
 
„Трябва да уважаваме кравите такива, каквито са. Да им оставим рогата. Когато ги погледнеш, те са горди и високо вдигнати глави. Когато им махнеш рогата, изглеждат тъжни“, казва фермерът, цитиран от БНТ.
 
Три четвърти от кравите в Швейцария са без рога - при малка част от тях това е генетична предопределеност, при повечето обаче рогата се премахват - с рязане или изгаряне с нагорещено желязо. Мотивът - да са по-безопасни за другите животни и за хората. Изгарянето трае седем секунди и животните не го усещат, защото са упоени.
 
„Когато се кастрират животни, котки или кучета, това също е отнемане на тяхното достойнство. Двете неща са подобни, но кастрирането с операция е безболезнено, докато тук се прилага изгаряне и при махането на рогата болката е по - интензивна, когато животното се събуди“, казва Жан-Мари Сюрер, председател на ветеринарна организация.
 
 
Армин има осем крави с рога. Казва, че когато се вслушал в тях, се вдъхновил за референдума. Рогата им помагат да регулират телесната си температура и да общуват помежду си. На тях им трябва повече място за паша и за отглеждане. Затова фермерът настоява да им се полага субсидия от 190 швейцарски франка на животно на година.
 
„Кравите с рога са едва 10% в Швейцария. Но трябва да ги запазим, за да не се стигне до генетичното им изчезване. Хората трябва да осъзнаят, че рогата са важни за животните. Ако изчезнат, няма да се появят отново“, посочва Капол.
Целта на Армин е и да събере подкрепа за каузата да спре премахването на рогата на животните. Но не всички го подкрепят. Стефан Гилген има 48 крави, които дават по 1000 литра мляко на ден.
 
„Против съм. С рога рискът от наранявания и на животните, и на хората е по-голям“, посочва Стефан Гилген.
Властите имат и други съображения. Подобна субсидия би възлязла на 30 милиона франка, които трябва да се вземат от общия бюджет за селско стопанство от 3 милиарда франка. Засега двата лагера имат равен брой поддръжници и изходът от референдума е непредвидим.