Известни в цял свят винопроизводители от региона Бордо може да загубят половината от реколтата си тази година, това заяви преди дни в комюнике Професионалният съюз на виното Бордо, съобщава ru.rfi.fr.

През май отварят прием за Преструктуриране и конверсия на лозя

В продължение на два дни скреж обхвана около 70% от територията на региона. Загубите се оценяват на 350 млн. бутилки, което в парично изражение е равностойно на 1-2 млрд. евро.

На извънредно заседание в Селскостопанската палата на департамента Жиронд взеха участие представители на професионални съюзи, банки и застрахователни компании, а също така и префектът на департамента. Те се опитаха да определят какъв е размерът на нанесените щети и да разгледат всички възможни начини за материална подкрепа.



Около Бордо скрежът засегна 60-70% от територията с различна степен на щета, но много участъци са 100% увредени, каза на заседанието заместник-председателят на професионалния съюз.

В зависимост от това, как мине последващото развитие на лозята, загубите от реколтата може да възлязат на 50%, допълни той.

Присъстващите на извънредната среща са подчертали, че скрежът е засегнал и лозовите насаждения в близките области Коняк, Бержерак и др.