Изцяло противоречива информация обикаля днес сред държавните институции относно движението на европейските средства, предназначени за земеделски субсидии за българските фермери.

Още вчера - 15 Март на пресконференция, в  която участваха шефът на ДФЗ Светослав Симеонов, министъра Мирослав Найденов и премиера Бойко Борисов  беше даден старт на кампанията за директните плащания 2010 г. Тогава отговорните личности се похвалиха, че европейските субсидии се пускат дори ден по-рано и то за всички бенефициенти за да може една част от тях да използват парите като си платят данъци и така да получат националните доплащания.

До късно снощи фермери от различни краища на страната коментираха темата и обменяха информация помежду си в коментарите, форума и чата на Фермер.БГ от които стана ясно, че към вчерашна дата никой не е получил субсидии. Дискусията продължи и тази сутрин до момента, в който от ДФЗ публикуваха официално съобщение за това, което се случва там за да обяснят къде се бавят субсидиите.

Лаконичното съобщение гласеше: "Директните плащания на площ  ще постъпят в сметките на земеделците утре – 16 март, по обед. Поради технически проблем в системата за разплащане СЕБРА на ДФЗ, превеждането на средствата не е могло да стане вчера и ще започне днес".

Работата на фонда днес беше коментирана и от министър Найденов по време на откриването на рибна борса във Варна. Цитиран от местните медии той е съобщил, че "системата е изпушила" - "в добрия смисъл на думата" /ако въобще може да се говори за такъв/. Пред медиите министърът каза, че е говорил с директора на БНБ Иван Искров и проблемът бил решен, тъй като и служители на институцията помагали и ръчно въвеждали транзакциите, което не е вярно.

Потърсени за коментар от БНБ отрекоха това, както и да има какъвто и да било проблем с разплащателната система, която не би се затруднила с обработката на няколко десетки хиляди транзакции, тъй като системата може да извърши много повече. СЕБРА се изполва от почти всички държавни институции разплащащи бюджетни средства - Система за Електронни Бюджетни РАзплащания (СЕБРА) е система за наблюдение на инициираните плащания от включените в нея бюджетни предприятия и управление на плащанията в рамките на предварително зададени лимити. Включените в  СЕБРА бюджетни предприятия са включени в системата на Единната сметка на Министерство на финансите. Участници в СЕБРА са Българска народна банка, Министерство на финансите, обслужващи организации, първостепенни и оторизирани второстепенни бюджетни предприятия.

 

ОЩЕ ПО СКАНДАЛНАТА ТЕМА:

БНБ опроверга информацията на ДФЗ за проблеми с разплащателната система
Банките също очакват европейските субсидии за фермери, възможно е забавяне заради лихви
Европейските субсидиите се забавят заради технически проблем в ДФЗ