Станалото през последните години отглеждане на червен калифорнийски червей преживя своя бум и сега желаещите бързо да забогатеят от него са все по-малко.

Повишава ли добива торенето с вермикомпост?

Верните на първоначалната си идея да го направят свой бизнес обаче не само не се отказват, а помагат на желаещите да го започнат.

“Мой приятел и съпругата му гледаха и на мен в началото ми беше смешно. Още първото лято обаче къде на истина, къде на шега ми се похвалиха, че червейчетата ги “завели“ на море, т.е. те си бяха позволили почивка не с редовните си заплати от основната работа, а с приходите от отглеждането им. После започнаха да продават чувалчета с преработена пръст и не скриваха, че са доволни. Сега продават и поколения на тези червейчета и много си мисля дали да не си купя от тях“, разказва животновъдът Ивайло Кирилов.

Стопанинът подробно се информирал, че червеният калифорнийски червей преработва биологични отпадъци като оборска тор, слама, остатъци от сено, градински отпадъци и дори домашни такива, както хартия, картон и други и ги превръща в уникален биотор, който се отличава и от изкуствения и от естествения най-малкото по това, че не замърсява природата. Носи и изключителни ползи за растениевъдството – подхранва растенията без да разсява семената на плевели, прави ги по-устойчиви на патогенни микроорганизми, на студ и жеги, намалява нитратите, задържа влагата. Размножават се толкова бързо, че броят им се удвоява само за  3 седмици.

“Сега почти съм се навил да си взема и аз и дори съм си направил някакъв свой първоначален бизнес план. За една година едно легло изяждат около  2 тона оборски тор. Само една от кравите ми годишно ще им осигурява поне 10 тона. Ще си имат храна, че и ще им остане. Пък и аз няма да се чудя какво да правя остатъците от сламата и от почистването на боксовете. Отгоре на всичкото защо и аз да не изкарам някой лев отгоре от този толкова полезен биотор? А в по-далечно бъдеще ми се струва, че с помощта на семейството ми ще мога да реализирам нещо много добро – да направя една зеленчукова и една овощна био- градина и да си ползвам биоторът за тях. Имам два малки парцела и стават идеално за това. Ако пък не тръгне, поне ще си имам достатъчно стръв за риболов, защото разбрах, че тези калифорнийски гадинки ставали и за това.  Тъкмо ще обяснявам на жената, че не отивам за риба, а да къпя червеите”, шеговито обяснява стопанинът.

Засега е проучил, че цената на едно “легло“, което е  2 квадратни метра е 25- 30 лева и ще отиде да си купи поне едно от своите приятели, за да се пробва на новото поприще.