Дерогацията за палене на стърнища е крайна мярка и Европа никога не я приветства добре. Има варианти и то чисто агрономически, с които да се въздейства върху вредителите. Работим върху въпроса, коментира служебният министър на земеделието Явор Гечев пред журналисти.

Гледайте цялата пресконференция ТУК.

По думите му заради извънредния внос на зърно у нас от други държави, най-вече трети държави, се получава намножаване на определени неприятели. Вече е създадена работна група, която да отиде на място в Добруджа и да констатира праг на допустимост, зоналност и т.н. 

Проблемът с ливадната пеперуда е голям. Подобно намножаване се чисти няколко години, не само една. Ако беше реагирано още на първо поколение, нямаше да има трето. ЕК едва ли ще ни разреши да палим стърнища, търсим и други варианти за разрешаване на проблема“, обясни Гечев, който е агроном по образование.

В момента се противодейства по биологичен начин, но при много големи намножавания министърът не е убеден, че биометодите ще повлияят напълно на този етап. 

Относно проверките на зърно от Украйна, разпоредени от предшественика му Иван Иванов, има вече текущи резултати. Съвсем скоро справки за тях ще бъдат качени на сайта на Министерството на земеделието.

„Ние помагаме на Украйна, но тази солидарност създаде допълнителна конкуренция на нашите земеделски производители. Може в другия край на света или Европа да има липси, но в България се получава изкривяване на пазара. Имаме идеи, включително и искания към ЕК. Предвиждаме както допълнително подпомагане, така и политики. Следващата седмица очаквайте действия, имаме комуникация и с браншовите организации“, сподели Гечев. 

Самият той предвижда допълнителни мерки, с които да се следи потокът на зърното от Украйна, което да не се смесва с български количества, за да има ясни сертификати за произход.