„И мен като пътните служби май, тази зима ме изненада и продължава да ме изненадва“, разказва с иронична усмивка Ани Каменова, която се занимава със зеленчукопроизводство.

Оценка: Няма измръзнали пшеници в Добруджа

Тази година тя заложила малко повече на разсади за воден лук и праз. Обработила терена много старателно. Направила високи лехи с широчина точно един метър, за да са по образец. Купила и семената. В началото на месеца обаче в Северозападна България не било подходящо да се сее.

 „Беше много мокро. Да, не беше студено навън. Температурите на въздуха бяха достатъчно над нулата, но земята все още беше студена и преовлажнена. При такива условия най-много семето да изкисне и да не поникне нищо.

Питах и специалист и той ми каза, че е по-добре да изчакам. Откъде да знае и той човекът, че ще стегне такъв студ и пак няма да става за сеене“, обяснява Ани.

Притеснението й идва от факта, че срокът за засяване на водния лук е до края на февруари, а дотогава остават малко дни и отгоре на всичкото времето си е все така студено. Има надежда, че макар и да закъснее след този срок с ден, два, ще може да се справи и да ускори растежа на разсада с повече поливки, защото до края на месец май той трябва да е готов за пазара – поне с 3-4 развити листа, дебелина на стъблото около 7-8 сантиметра и височина най-малко 25.