След пет години преговори Световната търговска организация (СТО) взе решение да прекрати субсидирането на селскостопанския износ, но не успя да преодолее застоя в преговорите от кръга “Доха”, които имат за цел намаляването на бариерите пред търговията по света, предава ТАСС, цитирана от Investor.bg
 
В рамките на конференцията, която се проведе в кенийската столица Найроби, страните членки на организацията се договориха развитите икономики да спрат субсидирането незабавно, а до 2018 г. това трябва да направят и развиващите се страни.
 
За 20-годишната история на СТО това е най-значимото ѝ решение за селското стопанство, сочи изявлението на генералния директор на организацията Роберту Азеведу.
 
Първата проведена в Африка среща на търговските министри на СТО бе удължена с един ден, така че да се стигне до съгласие между развиващите се и развитите страни в преговорите от кръга “Доха”. Това така и не се случи.
 
Част от страните потвърдиха подкрепата си за тези договорености, но други не потвърдиха мандата на “Доха”, защото смятат, че са нужни нови походи за постигане на уговореното.
 
Същевременно членовете на организацията не са единни във виждането си за това как трябва да се водят преговорите, сочи заключителната декларация.
 
Търговските преговори от кръга “Доха” започнаха още през 2001 г. в Катар, като целта им е да се стимулира растежът на развиващите се икономики чрез улесняване на достъпа до пазара. Но през изминалите години страните не успяха да постигнат споразумение за намаляване на тарифите.
 
Към конференцията в Найроби се присъединиха Афганистан и Либерия, благодарение на което броят на страните членки нарасна до 164.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!