СТЕКСПО 2019 ще бъде по-мащабен от всякога! Форумът за професионалните животновъди събира най-добрите в сектора на месодайното животновъдство на едно място. Тази година единственият по рода си форум ще се проведе на 1 и 2 ноември в Международен панаир-Пловдив.

Избраха шампиона на България от породата Черен Ангус за 2018


Организатор на събитието е Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България (АРМПГБ), с подкрепата на Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ). 


Тази година посетителите на мегафорума ще имат възможност да видят елитна генетика, представена от 11 месодайни породи и кръстоски. 


Месодайно говедовъдство
В Пловдив ще бъдат представени близо 100 животни от различни породи –  Абердийн Ангус, Херефорд, Лимузин, Гаскон, Симентал, Шароле, Кианина, Маркиджана, Пиемонт и кръстоски. 


„Ще представим всички породи, които имат стопанско значение. Идеята е да направим професионален форум, на който да представим най-добрите животни в България и да запознаем широката общественост с тях“, каза изп.директор на АРМПГБ Андрей Чалъков.


Млечно и месодайно овцевъдство
За първи път през 2019 г. СТЕКСПО се отваря и в посока овцевъдство. На форума тази година ще бъдат представени породите Лакон и Съфолк – за първи път посетителите ще имат възможност да видят овце от единственото чистопородно стадо у нас. Причината за обединението на двете въдства е, че говеждото и агнешкото месо могат да се маркетират заедно.


Богата лекционна и забавна програма
В двата дни на форума, 1 и 2 ноември, е предвидена богата лекционна програма, със световни експерти от САЩ, Холандия, Шотландия, Германия и Австрия.


„Първият ден е предвиден за настаняване, акредитация и лекции в спектъра на браншови въпроси и бъдещето на месодайния сектор в новата Обща селскостопанска политика (ОСП) 2021-2027 г. на Европейския съюз (ЕС).
Предвидили сме участие на австрийския съюз на фермерите. Както знаете, вървят процеси за развитие на браншови съюз на месодайното говедовъдство. Предвид на това очакваме да реализираме трансфер на знания от страна на австрийските ни колеги, по отношение на това по какъв начин браншовите организации допринасят за подобряване на условията на фермерите“, добави Чалъков.


Вторият ден ще продължи с изложба на елитна месодайна генетика и конферентна част. 


Фокус върху селекцията на женски животни
„В семинарната част ще наблегнем на темата за подбора на женски животни. Решихме това поради две причини: вече имаме достатъчно женски, които би трябвало да са в ремонта на стадата и освен това се очертава добър пазар на женски животни през 2020 г. 


С други думи подборът ще бъде основен – както за ремонта на стадата, така и за търговските отношения. Ще разгледаме базата, спецификациите на животните, за да могат хората да бъдат по-добре ориентирани, когато подбрират животни за основното си стадо“, обясни изп.директор на АРМПГБ.


„Сблъсък“ на визии
Един от специалните гости на СТЕКСПО 2019 г. ще бъде Крейг Гъфи. Той отглежда 600 чистопородни майки Ангус в Канзас. Гъфи ще остане 10 дни в България, като част от предстоя му е свързан със СТЕКСПО. Фермерът ще бъде съдия на надпреварата за шампион на България, но също така той ще води и лекциите за подбор на женските животни в стадата.


Другият специалист е голямо име в Шотландия – Уилям Макларън управлява две от водещите ферми в областта на Ангус в Шотландия. Той е доказан специалист, който също ще има лекция по време на форума. 


„Основната причина, заради която залагаме толкова много на международните експерти, е трансферът на знания и опит. Трябва да знаем, че основната популация на месодайни говеда в България за разплод е привнесена наскоро, в последните 5-7 години. Това е основната причина да качим чужденци, които имат утвърден 50-100-годишен опит. Вярваме, че именно обмяната на информация ще помогне на нашите фермери бързо да се ориентират в правилното отглеждане на месодайни говеда и да постигнат максимални резултати. СТЕКСПО запазва формата си и основната му цел остава обмяната на знания, с цел подобряване на ефективността на фермите у нас“, категоричен е Чалъков.


Поглед към най-малките
Тази година, следвайки опита на конкурентни изложения в цяла Европа, СТЕКСПО 2019 обръща поглед и към най-малките. Децата ще имат възможност да видят крави и овце отблизо, да се запознаят с животните, да поиграят с тях и дори да разберат повече за храненето и отглеждането им. За целта са предвидени аниматори, които да забавляват децата през целия ден на събитието.


„За да бъде максимално комфортен престоят на родителите, които имат професионален интерес към месодайните животни, сме обособили детски кът. Заедно с това децата ще успят да се докоснат до животните, да ги разгледат и да се запознаят с тях. Вярваме, че фокусът към децата ще успее да заостри вниманието им към животните и живота на село.  Предвидили сме и забавна, и познавателна част. А амбицията ни е максимална част от хората да стигнат до фермерския живот и да усетят от арамота на селото“, добави Андрей Чалъков.


Традиционно и през 2019 г. в СТЕКСПО участие ще вземат водещи компании, заети в храненето на животните, оборудване на ферми, техника в животновъдството, както и кетъринг и ХОРЕКА сектора.