Сдружение „Българско розово масло” е подало документи в земеделското министерство за регистрацията на продукта като защитено географско наименование и произход.

 

Компаниите в нея ще трябва да докажат, че производството на розово масло зависи от климатичните условия в региона.

 

За целта ще бъдат регистрирани местните сортове маслодайна роза, които се отглеждат в Розовата долина, заяви Председателя на сдружението Филип Лисичаров. Така качеството на маслото ще се контролира от самия бизнес.

 

Производителите, които не спазват изискванията, ще са принудени да спрат производството или да пласират маслото под друго име. Близо 80% от процеса на бране и изкупуване на рози е в сивия сектор, каза още Лисичаров. Той допълни, че нелоялната конкуренция създава проблеми с качеството на добитото масло.

 

Пред Фермер.БГ, един от големите розопроизводители в България – Костадин Корадов, отглеждащ рози в Подбалкана, недалеч от Казанлък, заяви че тази година изкупната цена на маслодайната роза е стартирала от 2,20-2,50лв./кг, но в момента е достигнала 2,90-3,00 лв./кг., в зависимост от региона и качеството.

 

Основните пазари на българско розово масло са Франция, САЩ, Япония и Южна Корея.

 

ВИЖТЕ ВИДЕО :

розобер 2012


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!