Българските зърнопроизводители ще имат средно с 15% по-високи производствени разходи за зърнената реколта 2012. Причината е в по-високата цена на семената, както и в поскъпването на торовете и препаратите за растителна защита.

 

Освен това, заради голямата суша тази есен, голяма част от земеделските производители се наложи да извършат допълнителна почвообработка, а на някои места дори презасяване на вече засети площи. Рекордно сухото време донесе и допълнителни разходи за почвообработваща земеделска техника, която масово не издържа на натоварванията и се чупи по време на есенната сеитба.

 

Поскъпване със средно около 5-10% се забелязва и при новата селскостопанска техника, която е нужна за земеделието. Най-сериозен ръст има при сеялките, дисковите брани и плуговете. При техниката за торене цените се задържаха на нивата от миналата година. При новите трактори поскъпването е около 5-8%. При зърнокомбайните то е между 3 и 6 %, но там основният проблем е с нуждата от авансово финансиране и ранни поръчки от страна на зърнопроизводителите ( между 4 и 10 месеца ).

 

Освен повишените производствени разходи, заради закъснялата есенна сеитба се очакват и проблеми скачеството на зърнената реколта през следващата година.

 

© 2011 fermer.bg