Вече близо два месеца няма яснота кой ще поеме Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) и зам.-изпълнителният директор на фонда Ализан Яхова продължава да е изпълняващ длъжността директор. Междувременно фондът остава и без зам.-изпълнителен директор с ресор програма САПАРД, тъй като Константин Паликарски подаде оставка преди два дни.


Пред Агенция „Фокус” земеделският министър Валери Цветанов обясни, че има 30 дни да назначи нов зам.-директор на Агенция САПАРД. Към момента той обмисля ситуацията и се консултира с експерти. На въпрос ще се отрази ли оставката на Паликарски негативно на действието на САПАРД, Цветанов посочи, че най-вероятно ще бъдат създадени някакви административни проблеми, които да доведат до известно забавяне в работата по програмата, но се предприемат навременни мерки това да не се случи.
Министърът отказа да коментира професионалните качества на подалия оставка. „Аз съм му много благодарен, че с дейността си подпомогна реализацията на удължаването на САПАРД с една година. Оттук нататък искам да ви кажа - прекалено големият шум, че един зам.-директор си е подал оставката и това ще доведе до някакви смущения, е несериозно. Търсим ефективно решение, което да ускори и да обезпечи досегашните резултати по програмата”, обясни Цветанов.


Към момента обаче според Цветанов Ализан Яхова се справя добре с работата си на изпълняващ длъжността. „Не бива да се забравя, че тя персонално реализира за 12 дни без всякакъв почивен ден организира, проведе и осъществи изплащането на огромни суми средства за земеделските стопани – над 800 млн. лв.”, каза той.


От своя страна пред „Фокус” вицепремиерът Меглена Плугчиева изказа също мнение, че Ализан Яхова работи добре. „До момента нямам забележки към нейната работа”, каза Плугчиева.


„Никак не е приятно, защото всякакви смени в ръководния състав на което и да е звено, води до сътресения и се отразява неблагоприятно, а съответно и буди съмнение сред нашите партньори в Брюксел”, каза Плугчиева, която е научила за оставката на Паликарски вчера от него.  / снимка: в-к Дневник