Най-рисковите стоки за данъчни измами са зърното – ечемик, пшеница и мобилните телефони. Това стана ясно по време на демонстрация на връзката за обмен на информация между Националната агенция по приходите (НАП) и Агенция „Митници”. Обменът на информацията между двете структури ще се осъществява благодарение на подписаната вече инструкция за взаимодействие между двете ведомства.

По време на демонстрацията стана ясно още, че данъчните измами в последните години идват преди всичко от внос на стоки от страни, които не са членки на Европейския съюз и които са предназначени за друга държава-членка на съюза. С използването на информационните системи на двете агенции в реално време, ще могат да се правят справки за всякакви видове стоки, които са рискови от гледна точка на данъчното облагане.

Данните, които ще се използват от двете структури, ще служат за анализ и управление на риска от неспазване на данъчното законодателство, реализиране на контрол и оперативни проверки, спиране на данъчните измами в зародиш и превенция. Чрез тази система ревизорите на НАП ще могат да се подготвят преди ревизията и да насочат усилията си в определени рискови области и срещу определени лица.

 

 

Агенция “Митници” вече има разработено софтуерно предложение, позволяващо отдалечен достъп до митническите информационни масиви. Софтуерът не е разработван за конкретна държавна институция и позволява извършването на справки в базите данни на агенция “Митници” от служители на други ведомства.

 

Затягат контрола на евтиния внос на зеленчуци и плодове