1 тон сурово мляко без документи е бракувано през януари от инспекторите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) само в Пазарджишко. Това съобщи пред Фокус инж. Антоанета Копривщенова от областната дирекция на агенцията. 
 
Бракувани и насочени за унищожаване са 26,200 кг месни продукти, 42 кг колбаси без маркировка и документи за произход ”, допълни експертът. По думите в областта са напавени 595 проверки през първия месец на годината, като връчените предписания за нередности са 42. 
 
Констатираните нарушения са неизпълнение на предписание за етикетиране на храни, за колбас без етикет, съвместно съхранение на храни от животински произход с изтекъл срок на годност с негодни за консумация храни, вложен подсладител над разрешената норма в боза, обект без удостоверение за регистрация, работник без лична здравна книжка, неизпълнение на предписание за спазване на Наредба №9 за специфичните изисквания за ученическото хранене и транспортиране на сурово мляко без документи за произход.