Днес в столицата ще се състои 14-тата годишна среща на Постоянната група от експерти по Африканска чума по свинете (АЧС) в Европа, съобщиха от Министерството на земеделието.

Брюксел продължава да ни следи изкъсо заради чумата по свинете

По този повод у нас пристигнаха еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис и генералният директор на Световната организация по здравеопазване на животните (OIE) Моник Елоит. Участие ще вземе и министърът на земеделието Десислава Танева.

В събитието ще се включат над 90 експерти и представители от 34 страни, сред които министри и заместник-министри на шест държави от Балканския полуостров – Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Северна Македония, Косово, Сърбия.

МЗХГ: „Резултатите от проведените дискусии и взети решения ще бъдат част от Глобална стратегия за контрол и изкореняване на АЧС в световен мащаб.“

Срещата се провежда под патронажа на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) на ООН и Световната организация по здравеопазване на животните (OIE). 

Постоянната експертна група е създадена през 2014 г. Нейна цел е да се събират опит и добри практики в борбата срещу АЧС в Европа.

Представители от Америка и Азия също ще се включат в срещата, тъй като болестта има икономически въздействия върху свиневъдството на три континента в света.

Всички новини по темата вижте ТУК.