Световното производство на пшеница през пазарната 2012/13 година ще спадне с над 5 % спрямо предходната година и ще бъде в размер на 655 млн. тона.

Това сочат данните на Международния съвет по зърното от края на м. октомври 2012 г. Тази тенденция основно се дължи на спада на производството в Русия, Украйна, Казахстан, ЕС и Австралия.

Общото световно потребление на пшеница също ще намелее, с прямо миналата година с близо 2%. Употребата за фураж се очаква да намалее с близо 10%, до 131,2 млн. тона.

След достигнатото рекордно ниво през предходната година, прогнозите за 2012/13 година са за спад на световната търговия с около 13 млн. тона до 132 млн. тона, основно поради прогнозираното намаление на вноса на фуражна пшеница в ЕС в резултат от свитото предлагане в Черноморския регион.
[news]По данни на Департамента по земеделие на САЩ от средата на м. ноември 2012 г., световното производство на пшеница ще се понижи с около 45 млн. тона или 6,4% спрямо предходната година до 651,4 млн. тона. Основен фактор за този спад са неблагоприятните климатични условия както в черноморския регион, така и в южното полукълбо.

Прогнозира се добивите в ЕС, най-големият производител на пшеница в света, да спаднат до 131,8 млн. тона. Това означава близо 4% по-малко спрямо предходната година и най-ниското ниво от 2007/08 година насам.

По прогнозни данни на Европейската комисия от края на м. октомври 2012 г., производството на пшеница от реколта `2012 в ЕС е в размер на 131,9 млн. тона, което е с 3,7% по-малко в сравнение с предходната година, основно поради понижение на средните добиви вследствие на неблагоприятните климатични условия в части от Съюза. Сред по-големите производители в рамките на ЕС, най-значително намаление на добивите на зърно от хектар се прогнозира за Румъния, Испания, Гърция и Словакия.

Екпери прогнзират, че заради намаленото предлагане на пшеница в световен мащаб и намаления експортен потенциал на основни страни-износителки, може да се очаква до края на маркетинговата 2012/13 година цените на пшеницата да продължат чувствително да се повишават, много над миналогодишните нива.



© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!