Спад в производството на повечето основни овощни видове отчитат от Министерство на земеделието и храните (МЗХ), като причината за това е главно в понижените средни добиви от декар, поради лошите метеорологични условия през тази година. Това става ясно от Оперативен анализ на основните земеделски култури.

 

По-значително понижение се наблюдава при продукцията от череши и круши – съответно с 22% и 19,9%, а по-умерено – при тази от сливи, праскови, ябълки и вишни – с между 5,4% и 14,9%.

 

Същевременно, производството на ягоди, кайсии и малини нараства в рамките на 1,4% - 16,4%.

 

 

Производството на десертни и винени лозя е съответно с 12,9% и 17,9% под нивата отпреди една година, в резултат от намаление както на реколтираните площи, така на средните добиви.

 

Продукцията от маслодайна роза пък бележи ръст от 44,5% на годишна база, а тази от лавандула - от 4,7%.