Гроздето ни е добро, но цените тази година са с 10 % по-ниски от миналогодишните, жалват се гроздопроизводители от Пазарджишко пред БНР.

По-голямото финансиране за лозаро-винарите е вече факт

Лозарите от района са доволни от една страна, защото въпреки сушата през годината реколтата от грозде е добра, но от друга страна – търсенето е по-малко, вероятно заради коронавируса. Но най-отчаващото за тях е, че цените падат, а приходите не могат да компенсират разходите.

"На някои места добивът е повече, на някои места е по-малко, зависи от климатичните условия и кой как е гледал лозята си". Цената обаче е с 10% по-ниска от миналогодишната, споделят производителите.

Килограм Памид се продава за 60 стотинки. Мерлото варира между 80 и 90 стотинки. В тези граници се движат и останалите елитни сортове.

"Ох, не ми се коментира. Не мога да си изкарам разходите. До момента съм набрал около 20 тона грозде. Край междуселищните пътища има организирани борси, но клиентите са рядкост. Ако до две седмици продукцията не бъде продадена ще имаме сериозни загуби загуби", твърди лозар от района.

Последните оперативни данни от Земеделското министерство показват, че на седмична база спад има и в цената на десертното грозде до 3,1%. Към 25 септември средната цена на едро при десертното грозде е 1,45 лв./кг. На годишна база обаче се отчита ръст с около 15%.

А експертите в бранша прогнозират, че сушата тази година ще се отрази и на реколтата през следващата, тъй като лозята задават своето плододаване още от текущата година и това неминуемо ще създаде стрес в растенията и ще има проблем със следващата реколта.