3,3 процента е спадът на средния ценови индекс на млечните продукти, измерван от Световната организация по прехрана и земеделие (ФАО). Данните за иднекса, който е достигнал 192,6 пункта, са за последния месец на миналата година, пише The Dairy News. 
 
 
Цените на основните млечни продукти като сирене, масло и сухо мляко бележат умерено увеличение, докато тези на обезмасленото мляко са се запазили на стабилни нива, отчитат експертите за указания период. Подкрепа за стабилните цени на млечните продукти оказва редуцирането на производството на суровина в Европа и Океания, както и активното търсене на международните и вътрешни пазари.
 
Средната стойност на ценовия индекс на млечните продукти за 2016 година остава с 4% под стойността му от предходната година. Особено през втората половина на миналата година се наблюдава възстановяване на цените на млечните продукти, като поскъпване е отбелязано основно на маслото и сухото мляко.