С 30-40% се очаква да е по-ниска тази година рентата заради по-ниските изкупни цени на зърното, прогнозират земеделски производители. Очаква се и цената на земята да поевтинее още в края на годината. Докато миналата година рентите в страната бяха средно около 67 лева, тази година се очаква да не надвишат 30-40 лв.

 

В Добруджа, където наемът за земеделска земя е най-висок, миналата година арендаторите плащаха между 75-80 лв. до 100-110 лв. за декар. Сега се очаква таванът да не надхвърли 60 лв. Спадът ще е с 30-40%, с колкото намаляват и изкупните цени на пшеница, слънчоглед и царевица, прогнозира Стилиян Стоянов, зърнопроизводител от Добрички регион, цитиран от „Стандарт“.

 

В момента има износ на слънчоглед от новата реколта, но е слаба активността на сделките заради цената - около 500 лв. за тон, докато миналата година е била 900 лв. Пшеницата се изкупува за 280-290 лв. за тон, докато за реколта 2012 беше 400-420 лв., припомня производителят. На Софийска стокова борса през миналата седмица имало сделки и за 240 лв. за тон. Търговията с царевица започна на ниво от 230-240 лв./т, докато миналата година цената беше над 400 лв./т. Според експерти от ситуацията ще пострада земеделският сектор - по-дребните стопани ще фалират, други ще преминат в сивия сектор.

 

"Разходите се увеличават, защото цените на горивата растат. За втора поредна година няма национални доплащания. Отново се отложи по-ниският акциз на горивата за земеделците. Искането за въвеждане на европейската директива за обратно начисляване на ДДС ще лиши стопаните от още 20% от средствата. Негативно влияние върху сектора оказва и това, че България е малък пазар и търговците натискат цената на производителите надолу. Средно с 10 до 20% са по-високи цените на всички култури, произведени в страни от Черноморския басейн и други големи производители. Секторът има нужда от спешни и ефективни мерки", казва Стоянов.

 

Много земеделци са притеснени, че заради ниските изкупни цени няма да могат да обслужват кредитите си. Факт е, че голяма част от имотите, обявени за публична продан от съдия-изпълнители, са собственост на фермери, които не са успели да се справят финансово.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!