В света съществуват много сортове ябълки, които се отличават по цвят, форма, размер и вкусови качества. Предшественикът на прочутите ябълки „Черен диамант“ е сортът „Хуа Ниу“, който е създаден от новозеландски селекционери, пише изданието Agrostory.

2019 г. влиза в историята с най-сложен климат

След като растението е внесено в Китай, местните овощари, благодарение на специфичните климатични условия и съвременни технологии на отглеждане, успяват значително да подобрят характеристиките на сорта.

Така с времето ябълките придобиват тъмнолилав цвят на кората и приятна текстура. Освен това станали по-полезни, тъй като се повишило съдържанието на витамини, захари, макро- и микроелементи. Сортът станал по-сочен. 

Срязана наполовина, ябълка наподобява диамант, оттам дошло и названието на сорта – „Черен диамант“. 

В самото начало ябълковите градини били посадени в района на Тибет на височина 3100-3500 метра над морското равнище, където се наблюдава съществена разлика между дневните и нощните температури. 

Растенията получавали максимално количество ултравиолетова светлина, благодарение на което придобили уникалната си тъмна окраска.

Трябва да знаете, че ябълките „Черен диамант“ не са придирчиви към условията на отглеждане и демонстрират превъзходна устойчивост на слани. Те не се нуждаят от опрашване от насекоми и на практика не страдат от насекоми-вредители. 

Първата ябълкова градина е създадена от овощари в Тибет през 2011 г. Тя е била на площ около 50 ха. След само 4 години 20 000 дървета дали реколта от около 50 000 кг зрели плодове. 

Разбира се, не всичко е толкова розово, когато се отглежда сорт „Черен диамант“. Например, само около 30% от получената реколта се характеризира с приетия за стандарт тъмнолилав цвят на плодовете. Поради това количеството на сортовите ябълки не е толкова голямо, а разходите за дистрибуция са високи. 

Поради това китайските търговци продават „Черния диамант“ в ограничено количество. Сортът е причислен към група ексклузивни продукти VIP-класа. Продава се в специално изработена подаръчна опаковка, която съдържа 6-8 ябълки. Цената на една ябълка е между 7 и 20 долара. 

Сортът „Черен диамант“ се продава само през два месеца от годината. Стартът е през октомври.