Израелската фирма NRGene и японската Toyota съобщиха, че са разшифровали генома на водещ на пазара сорт ягоди, което е ключов етап в разработването на висококачествени плодове местно производство за японския пазар, пише изданието HortiDaily.

Ягодопроизводителите в Европа преживяха година на крайности

Известно е, че ягодата има един от най-сложните геноми. Той включва в себе си осем копия на всеки ген (за сравнение при хората копията са само две). Редактирането на генома на ягодата може да повиши ефективността на традиционните методи на селектиране и да позволи да се получат сортове, даващи по-богата реколта.

По думите на д-р Гил Ронен, президент и основател на компанията NRGene, световното търсене на хранителни продукти продължава да расте. Поради това той с ентусиазъм поддържа всякакви проекти, които са насочени към повишаване на продоволствената безопасност и качеството и понижаване на екологичното въздействие на селскостопанското производство.

Новият подход за създаване на сортове може да бъде икономична и устойчива алтернатива на вноса на ягоди – ключов плод на японския пазар.

В допълнение към основния си бизнес по производство на автомобили компанията Toyota от 1999 година насам работи по ред бизнес инициативи, които положително се отразяват на околната среда. Сред примерите са няколко метода за подобряване на устойчивостта на културите към болести.