Овощните градини в италианските региони Болцано и Мерано пострадаха сериозно от аномалните жеги през този сезон, съобщават представители на Асоциацията на производителите на плодове в Холандия (NFO). 2019 година ще влезе в историята като годината с рекордно сложни климатични условия, обобщава Freshplaza.

Що е то колективна ферма?

Вероятно ще се наложи коригиране на прогнозата за реколтата от плодове в Европейския съюз с оглед новите данни от Италия.

По-рано в хода на Конгреса на Prognosfruit анализатори обявиха, че тази година много плодове са пострадали от градушка. Паралелно голям дял от продукцията е с твърде малки размери. Всички тези промени несъмнено ще се отразят върху продажбите на плодове.

Според изчисленията в Болцано за по-малко от 20 минути в региона са паднали 27 мм валежи. Едновременно с дъжда в някои райони паднал силен град. Ледените зърна достигали 2 см, а поривите на вятъра – 75 км/ч.

Междувременно през този сезон реколтата от испански ябълки може да се увеличи с 14% в сравнение с миналогодишната кампания, а реколтата от круши – с 4%. Спрямо средния показател за последните години очакваната реколта от ябълки през 2019 г. ще се увеличи със 17%, а реколтата от круши ще намалее с 18%.