В складовете няма украинско зърно. У нас са влезли едва 6000 тона, които са реекспортирани, заяви земеделският министър в оставка Иван Иванов за БНТ.

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от пшеница за 2022 г.?

Относно проверките, които бяха възложени по сигнал на Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), ресорният министър обясни, че в три от складовете са установени количества, които отговарят на митническите декларации. Пробите за съдържанието на препарати за растителна защита трябва да излязат следващата седмица. 

„Ако са извън рамките, тези количества ще бъдат унищожени. Ние правим допълнителен фитосанитарен контрол извън този, който ЕК е разрешила“, допълни Иванов.

Защо обаче нищо не се казва за огромните количества украински слънчоглед у нас, питат самите производители. 

„Можеш ли да допуснеш да те залеят с 300 000 тона слънчоглед и да не предприемеш мерки!? От един месец пред завод „Олива“ в Добрич чакат по 100 камиона. Преработвателите като се запасят сега със слънчоглед, кой ще ти купи после“, пита реторично производител от Тервелско.

По думите на негови колеги, които са виждали украинския слънчоглед, става дума за некачествена стока. Тя се смесва с българския слънчоглед и се изнася навън. Има опасност след няколко месеца никой да не иска да купува от България и да компрометираме качеството на собствената си реколта. 

„Тези, които изкупиха украинския слънчоглед, няма смисъл вече да работят. Направиха стотици милиони, ще има и за правнуците им. Купуваш евтина стока, преработваш я и продаваш навън прескъпо“, казва читателят на Агри.БГ. 

Той е категоричен, че украинската стока не минава транзит през България, каквато беше целта на ЕС. И докато поляци и румънци ескортират зърното до границата и не купуват от него, то в България такива пречки няма. 

„Колеги в Пловдивско и Хасковско споделят, че след десетина дена започват жътвата на слънчоглед. Убеден съм, че в Добруджа комбайните ще влязат да жънат още на 20 август, такова нещо никога не съм виждал. Съвсем скоро ще има готов слънчоглед за жътва, той вече прегаря. Добив от слънчоглед няма да има и цена няма да има“, опасява се производителят.