Колеги, които са имали нужда от средства сега, са успели да продадат на зелено пшеницата на цени до 330-340 лв./тон, разказва пред Агри.БГ зърнопроизводителят от Бургаско Илия Проданов.

Читатели коментират цените на зърното

По думите му за сегашния период това е много добра цена. "Гледам и за лятото фючърсните сделки са добри", казва зърнопроизводителят. Проданов е сред стопаните, задържали пшеницата си до последно, и е доволен от този факт.

„Много колеги направиха така и получиха висок марж на пшеницата. Психологически очакваната цена беше 400 лв./тон, а имаше и периоди, в които се вдигна и над тази стойност. Тогава имаше голям бум на продажбите на пшеница", споделя земеделецът.

Според анализаторите ръстът в цените на пшеницата в Европа от началото на годината се дължи на слуховете за предстоящите ограничения в износа на пшеница от Русия, с цел да се преустановят поскъпването на хляба и тестените изделия на вътрешния пазар. 

Маслодайният слънчогледът, който достигна най-голям ръст в цените на годишна база, по данни на Софийската стокова борса през изминалата седмица се продаваше на до 920 лв./тон от място. Продавачите пък обявиха цени от 950 лв./тон. Читатели на Агри.БГ от Добричко се похвалиха, че дори са продали на рекордните 1100 лв./тон.

Друг е въпросът колко от производителите са задържали слънчогледа до този момент?!

Според Илия Проданов търговците са си изиграли добре картите, като в началото производителите се опитвали да задържат количества, но цените предизвикателно нараствали, което довело до очакването, че след това ще спаднат и сделките няма да са изгодни.

„Масово хората започнаха да продават тогава, защото се страхуваха от последващ спад. Някои продадоха на ниска цена, други - на висока, но малко са хората, които имат какво да продават сега при тези цени. До 900 лв./тон бяха по-масовите сделки. В нашия район няма останал слънчоглед за продажба", каза за финал Илия Проданов.