Ден след публикации на Фермер.БГ за закъснелите плащания от страна на Държавата към екарисажите и реалната опасност от преустановяване на трупосъбирането на животни в цялата страна, днес от Агенцията по безопаност на храните поискаха осигуряване на допълнителни средства за разплащане с екарисажите.
 
Единствен Фермер.БГ писа за проблема със забавените плащания към екарисажите във Варна и Шумен, в следствие на което спряха извънредните курсове на предприятията по извозване на труповете на умрели животни и то в условията на епидемия от Син език. 

Екарисажите няма да извозват умрели животни. Държавата не им плаща!
 
Екарисажите търсят помощ от ЕК! Трупосъбирането на животни - под въпрос! (ИНТЕРВЮ)

 
В официалното съобщение на БАБХ се посочва:
 
"Веднага след като получи писма от управителите на двата екарисажа в областите Шумен и Варна, БАБХ се обърна с писмо от 2.09.2014 г. към МЗХ за необходимостта за осигуряване на допълнителни бюджетни средства за финансовото обезпечаване на дейностите по събиране и транспортиране на умрели животни, отглеждани в обекти за лични нужди.
 
В качеството си на второстепенен разпоредител на бюджетни средства, БАБХ многократно се обръща към своя принципал МЗХ, информирайки за необходимостта от осигуряване на допълнителен финансов ресурс за обезпечаване дейността на екарисажите, която поради усложнената обстановка в резултат на случаите на “Син език” надхвърли определения финансов лимит в бюджета за 2014 г.
 
След като на 29.09.2014 г. областните дирекции на БАБХ от Варна и Шумен ни информираха за отказа на екарисажите да извършват извънредни курсове, БАБХ, в свое писмо от 30.09.2014 г., отново информира ръководството на МЗХ за кризисната ситуация и за необходимостта от допълнителни средства.
 
БАБХ остава в готовност да изпълнява всички мерки, разпоредени от МЗХ за обезпечаване дейността на екарисажите."
 
 
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!