След провала на ГЕРБ в дебата „Станишев – Борисов”, от ГЕРБ искат нов дебат – този път за земеделието. От партията предлагат дебат на експертно ниво с БСП по проблемите на сектора, стана ясно на пресконференция днес. Макар да показаха ясно по-рано тази седмица, че не разполагат с експерти на ниво, то от ГЕРБ настояват все пак за дебат по проблемите на земеделието.

 

Ако такъв дебат се осъществи, българските фермери могат да имат уникалната възможност да наблюдават дебат между партията, която е основен виновник за натрупаните тежки проблеми в селскостопанския сектор в последните години ( БСП ) и тези , които се самоопределят като бъдещи управляващи ( ГЕРБ ).

Според лидера на ГЕРБ Цветан Цветанов, арбитри в дебата трябва да бъдат самите земеделски производители, които да изслушат предложенията на двете страни и да поставят въпросите си. В дебата могат да вземат участие и партия ДПС, под контрола на която е земеделският сектор в момента. За последните осем години БСП и ДПС са съсипали българското стопанство, заяви председателят на партията.
 
Цветанов посочи още, че дори и да не останат земеделци в България, количеството на млякото и месото ще се запази, защото контрабандата на такива продукти, подкрепяна от досегашното правителство ще продължи да съществува. Според него премиерът носи вина за всичко, което се случва.

В интервю за Агенция „Фокус” днес спряганият за бъдещ министър на замеделието Мирослав Найденов – един от експертите на ГЕРБ  по земеделие каза, че около 200 хил. души ще останат без работа след като в края на 2009 г. изтече периодът, в който България трябва да преведе млечните си ферми съгласно хигиенните изисквания на Европейския съюз.

По думите му в момента в България има над 100 хил. млечни ферми за краве мляко. 86 хил. тях имат квота за добив и продажба на краве мляко. Само 2000 от тези ферми в момента отговарят на ветеринарните изисквания за добив на мляко, а съгласно договора ни за присъединяване към Европейския съюз след 1 януари 2010 г., тези, които не отговарят, трябва да бъдат затворени, обясни той.

Според Найденов вместо земеделието да се яви като буфер и алтернатива на заетост от най-пострадалите сектори в икономиката, каквото е строителството, агросекторът допълнително ще генерира безработица. “Във всички страни в Европейския съюз, а и в световен мащаб, земеделието се разглежда като алтернатива на заетост, защото в света има дефицит на храни, а земеделието е единственият сектор, който няма да пострада от икономическата криза. При нас обаче проблемите в земеделието не идват от икономическата криза, а от безхаберието на българското правителство”, заяви Найденов.

Да, безхаберието към селскостопанския сектор наистина го има – личи си по трагичното състояние на голяма част от българските фермери.

Важно е обаче също така, че преди да се коментира това и онова, един експертен екип трябва да разполага с истински адекватни и подготвени специалисти, за да може адекватно да работи за подобряване на ситуацията в селскостопанския сектор.

Междувременно на пресконференцията на ГЕРБ днес присъстваха представители на УС на Националната асоциация на млекопроизводителите, които за пореден път заявиха, че банковите им сметки са празни, а обещаните пари от институциите все още не се изплащат.


снимка: vsekiden.com