Стоманено-стъклените оранжерии остават дълги години на една и съща площ. През това време в почвата се натрупват микроорганизми, които причиняват икономически опасни болести по зеленчуковите култури, като вертицилийно увяхване, фузарийно увяхване, фузарийно кореново гниене, базично гниене, вкорковяване на корените и др. Необходимо е почвата да се обеззарази. Освен с химически средства, това може да стане и чрез прилагането на екологосъобразен метод - соларизация или слънчево обеззаразяване. При него се използва топлинната енергия на слънчевите лъчи. Методът на слънчево обеззаразяване (соларизация) няма отрицателни последици за производството и околната среда, много по-евтин е в сравнение с другите методи и лесен за изпълнение.

За соларизация на почвата в оранжериите се използват горещите летни месеци. За целта се извършват следните практики: изнасят се всички растителни остатъци, почвата се обработва до рохкаво състояние без едри буци. Една седмица преди соларизацията почвата се навлажнява и се поддържа 65-75% ППВ /пределна полска влагоемност/. Влажността се определя по следния начин: ако почвата се стисне в ръка, тя не бива да се разпада или да става на буца кал. Ако е предвидено торене с оборски тор, то трябва да се направи преди соларизацията, защото с тора се внасят много фитопатогенни гъби.

Така подготвената за третиране почва се навлажнява отново и се покрива за 40 дни с полиетиленово или поливинилхлоридно фолио. Всяка седмица почвата се полива, за да се поддържа влажността й. Принципът на обеззаразяване на почвата в оранжериите с помощта на слънчевите лъчи се състои в силното й загряване през най-топлите летни дни. Така намиращите се в нея вредни организми загиват. Влагата и добре обработената почва спомагат за равномерното разпределение на топлината в повърхностния слой, където се развиват вредните организми и особено причинителите на болести При правилна соларизация (слънчево обеззаразяване) почвеният слой се обеззаразява на дълбочина до 20 см. Обеззаразяването на почвата чрез соларизация е успешно, когато температурата в нея достигне до 40°С в продължение на няколко дни, а на повърхността се задържи около 60°С. При температура 42-45°С са достатъчни 10-20 дни за обеззаразяването.

Вижте още:

Почвата трябва да се обеззаразява преди сеитбата и изнасянето на разсада

Белокрилка - биология и как се води ефикасна борба с нея

Билкопроизводството у нас перспективи и проблеми: нематодна зараза