Сламата има потенциал да се превърне в новата биокултура, ако опитите на немската фирма за биогориво Вербио за производството на биометан изцяло от слама бъдат успешни. За проучвателен проект компанията е получила 22,3 млн. евро от европейските фондове, съобщават от Асоциацията на земеделските производители в България.
 

Финансирането от ЕС е стимул за увеличаване на дяла биометан в пазара на биогорива, заявява изпълнителния директор на компанията Клаус Заутер. „Биометанът е многофункционален в сравнение с останалите възобновяеми източници на енергия – лесно се съхранява и следователно може да бъде използван по всяко време, независимо от мястото на произход”, добавя още той.
 

Европейската комисия се е ангажирала да предостави финансирането по програмата „NER300” на ЕС. „NER300”  по която се съфинансират иновативни демонстрационни проекти за нисковъглеродни и възобновяеми енергийни източници.
 

Поектът се подкрепя и от Германската агенция за възобновяеми ресурси (FNR) от където , уточнява че теоретично Германия може да използва до 10 млн тона слама, произведени всяка година за енергийни цели. Най-положителното в случая е , че производството не би изложило на риск плодородието на почвата, като същевременно ще бъде много икономичен източник на възобновяема енергия.


Преработката на слама в биометан е една алтернатива и не би конкурирал производството на храни или фуражи. Това което ще се стимулира обаче е събирането на сламата в значителна част от стопанствата. Ще се сложи окончателно край на паленето на стърнища в Румъния и България, където въпреки забраната, тези методи все още се използват.


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!