Проблемът с пчелните семейства е, че няма контрол. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не осъществява достатъчно стриктен ветеринарно-медицински контрол върху пчелите. По закон трябва да се извършва пролетен и есенен преглед. Публична тайна е обаче, че заверяването на дневниците става в някое кафене. Това каза Петко Симеонов, председател на сдружение „Биологично пчеларство“ пред Агри.БГ.

Имало едно време едни виртуални овце

“Официалните лекари нямат никаква представа къде са пчелините, защото не са стъпвали там. Проблемът наистина е, че няма контрол! Само в няколко области има и то защото например ветеринарният лекар е пчелар и се опитва да направи нещо. Но това са единици”, продължи Симеонов.

Пчеларство: Кошерите се увеличават, но средният добив на мед пада

По думите му бариерата за влизане в сектор “Пчеларство” е нулева.

“Тиражираше се една теза, че е много лесно да се гледат пчели. Влизаш в сектора и взимаш едни пари. Пари се взимаха за биологично пчеларство. Оттам гръмна целият сектор, защото нямаше никакъв контрол върху сертифицирането на пчелните семейства. Започнаха да се сертифицират над 1/3 от пчелните семейства в страната. Това беше първият проблем, оттам тръгнаха и другите”, коментира Симеонов.

След като е започнала сертификацията на виртуални биологични пчелни семейства неминуемо се появиха и казусите с биологичния мед, който по думите на пчеларя е много лесен за фалшифициране.

Разреден украински и китайски мед обезсърчава пчеларите

“Първата схема, която започна да се прави, е конвенционален мед да минава като биологичен през виртуалните кошери. Това не им беше достатъчно и почнаха да се вкарват украински и китайски сиропи отново през виртуалните кошери. Публична тайна е, че има преработватели, които имат по 3-4 хиляди пчелни семейства”, категоричен е Петко Симеонов.

Младият пчелар е сигурен, че е нужна промяна. Възможност за такава дава Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. 

“Към момента ние не сме включени в никакви плащания, но в новата ОСП, ще настояваме за такива. Ще искаме подпомагане за пчеларството, което обаче да бъде обвързано с производството. Другото основно и задължително нещо е официална реализация. Само така ще можем да елиминираме виртуалните пчелни семейства. Нужен е и сериозен ветеринарен контрол”, сподели Симеонов и добави, че неговото сдружение ще настоява и за изработването на мярка за опрашване.

“Ако пчеларите не започнат да се обединяват в организации на производителите нищо няма да се получи. Освен това секторът ни трябва да се раздели на хоби, полупрофесионални производители и професионални. За мен ОСП трябва да бъде насочена към полупрофесионалните и професионалните пчелари. Тези, които са ориентирани към пазара”, заключи Петко Симеонов.

 

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.