Световният пазар на вино преживява най-тежката криза през последните 37 години, на първо място заради тежките климатични условия във Франция и Италия.

Това се посочва в доклад на Международната организация по лозарство и винарство, цитиран от в. Daily Telegraph.


През тази година в цял свят ще бъдат направени с 6.1% по-малко вино или 248,2 милиона хектолитра. Това е най-слабото производство от 1975 година насам.

 

Резкият спад беше неочакван дори за най-песимистично настроените специалисти. Лошата реколта от грозде неминуемо ще доведе до увеличение на цените на произвежданите от него алкохолни напитки и може да доведе до значително по-слабо предлагане на пазара.

 

[news]

Франция ще бутилира с 20% по-малко вино през тази година, като количествата ще са най-слабите от 40 години насам. Заради зимата без достатъчно сняг, влажната и студена пролет, горещото лято и градушките, най-голямата страна-производител на напитката очаква около 40.5 млн. хектолитра вино.

Това дава шанс на Италия да изпревари Франция, като най-големият доставчик в света, въпреки че и там се очаква количеството да е с 3.4% по-малко до 40.8 милиона хектолитра. Испания, която е трета по обем на продукцията, ще лансира 31.5 млн. хектолитра вино (-5.7%).

В Унгария производството се очаква да е с 32% по-слабо, в Аржентина с 24%, а в Нова Зеландия със 17%. От големите в бранша единствено в САЩ, четвъртият по големина доставчик в света, ще отбележат ръст от 7.1% до 20.6 млн. хектолитра.


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!