Скандалът със ставките за животновъдство в Стратегическия план стигна и до Президента. Животновъди решиха да помолят Румен Радев за спешна намеса. Писмото е подписано от 28 организации в сектора и е изпратено и до парламентарната Комисия по земеделие.

Министър Гечев за скандала със ставките: Животновъдите са прави

Чашата на търпението преля, когато на Консултативния съвет по животновъдство, проведен на 17 ноември, бяха разгледани в детайл ставките за различните интервенции за обвързана подкрепа, които ще се прилагат от догодина.

„Ръководството на Министерството на земеделието в лицето на Явор Гечев, всички заместник-министри и целия експертен състав, заедно с директори на Дирекции ни уведомиха, че не са запознати със ставките и също ги виждат за първи път, тъй като те са изчислени от външна фирма“, посочват от представители на бранша.

Те са категорични, че всички компенсаторни ставки, по която и да е интервенция за животновъдството не отразява допълнителните разходи, които земеделският стопанин е задължен да направи. Предложеният бюджет прави българските фермери неконкурентоспособни на европейските си колеги, води до изчезване на комерсиалните породи и застрашава продоволствената сигурност на държавата.

Ставки за животновъдите - повече или по-малко ще са те от догодина?

Затова от бранша настояват за спешно преразглеждане на всички схеми и мерки в частта за животновъдството и най-вече на ставките, тъй като така подготвеният проект на Стратегически план 2023-2027 не е бил поставен на обществено обсъждане съгласно член 106, параграф 3, буква б) от Регламент (EС) 2021/2115 на Европейския парламент и на Съвета от 2 декември 2021 г., както и неизпълнение на чл. 107, параграф 2, буква в) от същия регламент. 

„Силно вярваме, че Президента на Република България и членовете на кКмисията по земеделие ще реагират и ще вземат адекватни решения, съобразявайки се с най-отрудените хора в страната, които се грижат денонощно за изхранване на населението.

Длъжни сме да Ви уведомим, че ако този Стратегически план се приеме в този вид, ще бъдем принудени да потърсим помощ за отмяната му чрез Българската и Европейската прокуратура и съд и молим спешно да сезирате ДАНС, като се извърши проверка на целия ръководен и експертен състав в Министерството на земеделието за злоупотреба с власт и влияние и лобизъм“, призовават от бранша.

Писмото е подписано от: Обединени български животновъди, Национално сдружение на млеко- и месопроизводителите в България, Национален говедовъден съюз, Съюз на животновъдите в България, Асоциация на българските биволовъди, Асоциация за развъждане на Черношарената порода в България, Национална асоциация за развъждане на Монбелиард и Симентал, Асоциация за развъждане на Кафявата порода, Асоциация на развъдчиците на Черношарена порода в България – Русе, Асоциация за опазване и развъждане на Mестна дългокосместа коза, СНЦ РОАПОБ – Kарлово, Развъдна организация за автохтонни породи овце в България, Aсоциация за Българското родопско говедо и Джерсей, Българска национална асоциация за развитие на биволовъдството, Развъдна асоциация на българските породи говеда – Родопско късорого, Българско родопско, Искърско, Животновъдно сдружение „Старият Балкан“ – Карлово, Асоциация за развъждане на местни породи говеда, Българска национална организация на зооинженерите за развъждане на породите селскостопански животни, Регионална асоциация на животновъдите – Рила, Национална асоциация на животновъдите, Организация на млекопроизводителите – Кайлъка, Регионална животновъдна асоциация – Северозапад, Асоциация за развъждане на породата Ил дьо Франс в България, Организация за развъждане на цигайски, романовски и местни породи овце, Съюз на развъждащи местни породи овце и кози в България, Организация на развъдчиците на автохтонни породи овце в България, Асоциация „Източнобалкански кон“.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg