Животновъдните организации са прави. Ние също откриваме определени неправилни решения в Стратегическия план. Конкретното е за това кой коло пари получава като групи животни. Това каза служебният министър на земеделието Явор Гечев пред bTV по отношение на реакцията на стопаните, за която Агри.БГ също писа. 

Ставки за животновъдите - повече или по-малко ще са те от догодина?

Външна фирма определила ставките за животновъди, Министерството не било забелязало аномалиите

Инфлацията расте, ставките падат - защо така!?

“Ставките, които са в Стратегическия план, са решени някъде към февруари месец и са изпратени от предходния кабинет. Служебният кабинет не е пипал нито една от ставките. 

И това, което сме се разбрали с животновъдните организации е, че започваме процес, в който много детайлно, с технологични карти за всяко едно от животните, всяка една от културите, наново ще се правят”, каза министърът. 

Той припомни, че планът е депозиран през лятото, а от август насам, служебният кабинет коригира детайлите по забележките на Европейската комисия. 

На въпрос дали от увеличения бюджет за обучение и консултации, който от 67 млн. евро е заложен на 103 млн. евро, може да се вземат пари и да се прехвърлят към животновъдите, Гечев обясни:

“Не може да се намалят тези пари, за да отидат повече при производителите. Животновъдните ставки са по Първи стълб, това са директните плащания, които могат да бъдат до 13% от бюджета на Първи стълб. 

40% са за растениевъдство, 60% за животновъдство. Вътре има няколко породи, при които има тежка аномалия и ние също го констатирахме, когато заварихме ставките, които са направени от Селскостопанска академия”, каза министърът.  

В Стратегическия план 60 млн.лв. са предвидени за подкрепа на стопани, които ще отглеждат култури, с които да се хранят дивите животни. 

“Това са т.нар. дивечови ниви, върху които се засяват дадени култури, които са за различните животни, които ги изпасват, а не за културни дейности. Тези средства са само за земеделски производители, не за концесионери на ловни стопанства”, посочи Гечев и заяви, че според него не става въпрос за лобизъм. 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg