Българският животновъд отново е на кръстопът. Не можем да гарантираме, че ни очаква светло бъдеще в следващия програмен период – изказва своето недоволство от вчерашния Консултативен съвет Бойко Синапов, председател на Обединени български животновъди.

След съвета по животновъдство: Стратегическият план да се спре изцяло

„Моето лично питане беше как можем да допуснем при тази инфлация, поскъпване на фуражи и горива, да имаме по-ниски ставки във всички направления спрямо сегашния програмен период. За съжаление, не получихме отговор от министър Гечев и неговия екип“, допълни браншовият представител.

Той определи като особено подигравателни ставките за автохтонните породи животни, които от догодина ще се подпомагат по отделна интервенция. „Там ангажиментите са много тежки. Питах и не получих отговор защо така е допуснато“, обясни Синапов. 

Министерството на земеделието е подчертало, че ще има възможност за корекция на ставките, след като Стратегическият план бъде одобрен. Идеята е през това време да се изготвят технологични карти с точни и ясни изчисления за разходите на отглеждане по различните породи и направления животни.

Друг е въпросът защо досега това не е било направено!

„Можели сме и да се молим на министъра на финансите за държавно доплащане от националния бюджет. Според мен той трябва да се използва за по-силни приоритети в държавата като социална политика, пенсионери. Имаме възможност да си подредим нещата през европейски мерки и да имаме достатъчно финансиране. Защо сме допуснали въобще тези грешки и ниски ставки“, недоумява Синапов.

Затова той и негови колеги настояват за връщане на Стратегическия план, който беше изпратен в ЕК на 9 ноември, и за вдигане на ставките за животновъди в рамките на общия бюджет на Стратегическия план. За проблема е алармиран земеделският еврокомисар Януш Войчеховски. Предстои изпращане на писмо и до парламентарната Комисия по земеделие.

„Ние, браншовиците, сме използвани само за буфер и присъствие. Нашите предложения не са отразени никъде. Недопустимо е също Министерството на земеделието да не е виждало ставките и да се оправдават с предишните управляващи и с външна фирма. Казаха ни: „Ставките ги разбрахме преди една седмица“. Как може такова нещо?“, пита реторично председателят на СБЖ.

 

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg