Малко преди екипът на Министерството на земеделието щастливо да натисне бутона за изпращане на финализирания проект на Стратегическия план за земеделие в Европейската комисия, 24 фермерски и развъдни организации в животновъдния сектор изпратиха гневно писмо до европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски и български евродепутати. 

Животновъди към министерството: Ще ни затриете поминъка заради субсидии

Браншовите представители настояват за спешно преразглеждане на всички схеми и мерки и най-вече на заложените от догодина ставки, тъй като така подготвеният проект не беше поставен на обществено обсъждане. Ето какво още пише в писмото, изпратено до Брюксел на 7 ноември.

„Всички компенсаторни ставки, по която и да е интервенция за животновъдството, не отразява допълнителните разходи, които земеделският стопанин е задължен да направи. Също така с предложения бюджет българското животновъдство е абсолютно дискриминирано спрямо всички останали в Европейския съюз. При тази политика, която се води в България, всички комерсиални породи ще се превърнат в изчезващи.

Със съкратения бюджет и ставки по-малки от предходния период, увеличаване на разходите, инфлация, военно положение, увеличаване на изискванията, голям процент на изключване от подпомагане на млечни и месодайни крави и биволици поради ограничения във възрастта, българските животновъди ще бъдат принудени да се молят само на Господ.

Ако този Стратегически план се приеме в този вид, ще бъдем принудени да наложим отмяната му по съдебен ред и молим спешно да се извърши проверка от Европейската прокуратура за злоупотреба с власт и влияние и лобизъм.

С настоящето писмо следва да се счита от органите на Комисията като официално уведомление за неизпълнение на Член 106, параграф 3, буква б) от РЕГЛАМЕНТ (EС) 2021/2115 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 2 декември 2021 г., както и неизпълнение на чл. 107, параграф 2, буква в) от същия регламент, и в тази връзка следва да бъде върнат на българските власти.“

Животновъдите планират да сформират делегация, която да се срещне с еврокомисар Войчеховски и лично да го запознае с безизходицата, в която се намира секторът. Своя подпис под протестното писмо са поставили следните организации в животновъдния сектор:

Обединени български животновъди, Национално сдружение на млеко- и месопроизводителите в България, Съюз на животновъдите в България, Асоциация на българските биволовъди, Асоциация за развъждане на Черношарената порода в България, Национална асоциация за развъждане на породите Монбелиард и Симентал, Асоциация за развъждане на Кафявата порода, Асоциация на развъдчиците на Черношарена порода в България – Русе, Асоциация за опазване и развъждане на местна дългокосместа коза, СНЦ РОАПОБ – Карлово, Развъдна организация за автохтонни породи овце в България, Асоциация за Българското родопско говедо и Джерсей, Българска национална асоциация за развитие на биволовъдството, Развъдна асоциация на българските породи говеда – Родопско късорого, Българско родопско, Искърско, Сдружение „Старият Балкан“ – Карлово, Асоциация за развъждане на местни породи говеда, Българска национална организация на зооинженерите за развъждане на породите селскостопански животни, Национална асоциация за месодайно говедовъдство в България, Сдружение на земеделци и животновъди – Кресна 2019, Асоциация за развъждане на месодайни породи говеда в България, Регионална асоциация на животновъдите – Рила, Национална асоциация на животновъдите, Организация на млекопроизводителите – Кайлъка, Регионална животновъдна асоциация – Северозапад.