Нова система на принципа на отварянето и затварянето на чадъри има потенциала да намали разходите за защита на овощните култури - череши, ябълки, праскови и др. Тя се казва Wayki и е създадена в Чили, информира The Scottish Farmer.

Семеен овощарски бизнес – мисията е възможна

Към днешна дата системата е единствена по рода си. Автоматизирана е и предпазва ефективно срещу дъжд. Може да се използва в градини с череши, кивита, горски ягоди и др.

Според създателите си Wayki е иновативно решение, което носи големи ползи за производителите на плодове. То ще позволи на фермерите в цял свят да управляват покритията по лесен и ефективен начин. Като резултат качеството на плодовете ще е по-високо и ще бъдат намалени разходите за труд.

В момента Wayki се прилага успешно в чилийска ферма за череши. Тестове показват, че един работник може да затваря или отваря чадърите със скорост една минута за 100-метров ред или 20 минути за хектар.

В резултат на климатичните промени културите са все по-изложени на необичайни условия на отглеждане в рамките на сезона. Системата заимства концепцията за много редове от тунели и я пренася на по-големи площи земя без нужда от скъпи поддържащи конструкции за оранжерии, споделя изобретателят Хорхе Прието.

Технологията продължава да се усъвършенства. Следващата стъпка е разработване на дистанционно управление и внедряване на изкуствен интелект, който да й позволи да работи автономно, събирайки данни от сензори и климатични станции.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Статистика: Орехите продължават да са хит в градините

Начо Иванов: Ако само се оплакваме, няма да стигнем далеч

Доц. Сава Табаков: Овощарството трябва да следва пътя на търговията