Когато се запознахме с пчеларя Начо Иванов на изложението „Фудтех“ в Пловдив в началото на март, се разбрахме, че няма да говорим за политика и проблемите на сектора. И не защото той няма какво да каже по темата, напротив, а защото предпочетохме да поговорим за смисъла на това, да работиш това, което обичаш, и да гледаш смело напред.

Пчелари: Оценихме лечебните качества на меда по време на пандемия

„Наблюдавал съм как работят колеги в Гърция и Турция. Там и нормативната им уредба е друга, и субсидиите. Но ако тръгнем да се оплакваме, няма да стигнем далеч. По-добре да бъдем позитивни, да се усмихваме и да се съсредоточим върху това, какво правим ние, а не другите“, убеден е Начо.

Може би тази негова нагласа е наследена от баба му, която сякаш на шега предопределя житейския му път. Преди повече от десетилетие тя завещава на двамата си внуци – Начо и Начко, няколко кошера, за които те започват да се грижат любителски. След много четене, черпене на опит от колеги, посещение на лекции и изложения, от 2015 г. двамата подхождат по-професионално.

Днес се грижат за шест пчелина, като тази година увеличат кошерите от 340 на 730, а идеята им е да ги направят около хиляда. Разположени са в Розовата долина, в полите на Стара Планина и Средна гора, а брандът, под който продават, е „Медена долина“. Стопанството им в района на Казанлък е около 300 дка, където се занимават още с отглеждането на сливи, череши, лавандула. Практикуват и подвижно пчеларство.

Пашата е акация, липа, кориандър, лавандула, горска, по-малко слънчоглед. Предлагат всякакви продукти, които могат да се направят от пчелния кошер, включително пчелен клей, свещи, прополисов мехлем и др. 

„Продуктът, с който се гордеем, е Имуностимулатор-4. Съставките са търтиево млечице, което никак не е популярно в България, пчелен прашец и клей, разбити в мед. Консумира се по една супена лъжица на гладно за енергия. Това е един от най-продаваните ни продукти“, хвали се Начо.

Друг артикул, с който печелят верни клиенти, е пресованият мед, който е доста ароматен и носи уханието на полен и восък. 

„Интересното при него е технологията на добиване. Тук имаме рамки на див градеж, които се отстраняват от дървената рамка и се поставят в преса от неръждаема стомана, като медът се извлича чрез натиск“, обяснява пчеларят. 

В семейното стопанство са ангажирани основно трима души – Начо, съпругата му и братовчед му. Баща му също се включва, а чичо му помага в обработката на земите. На този етап той и братовчед му се издържат изцяло от земеделска дейност, като идеята е до края на тази година съпругата му да спре да работи и също изцяло да се отдаде на семейния бизнес.

Продукцията им може да бъде намерена на фермерски пазари в София, Габрово, Севлиево, Велико Търново. Зареждат малки магазини с фермерски продукти в Пловдив, София, Казанлък. Продават и през фейсбук страничката си, а в момента си правят онлайн магазин.

„Участвал съм по Пчеларската програма само веднъж. Предпочитам да се справям само със собствени инвестиции. Всичко, което сме направили до момента, е изцяло финансирано от нас“, споделя Начо, допълвайки с какви пречки се сблъсква. Но записът ни свършва до тук, защото си обещахме, че ще гледаме позитивно.