Смяната на върха в земеделското министерство предизвика редица тревоги сред фермерите. Тя идва в критичен момент от кандидатстването на земеделските производители за субсидии в Кампания 2019 по директните плащания, в ход са редица схеми и мерки за подпомагане.
 
 
За тревогите и очакванията, свързани с встъпването в длъжност на министър Десислава Танева, Фермер.БГ разговаря със Симеон Караколев, съпредседател на Националната козевъдна и овцевъдна асоциация (НОКА):
 
- Г-н Караколев, министър на земеделието вече е Десислава Танева. Какво мислите за смяната на върха на министерството?
 
- Хубавото е, че Десислава Танева е наясно с много от ситуациите в сектора. Била е на тази позиция. Няма да й трябва много време, за да навлезе в проблемите. Евентуално ще й трябва време, за да се сработи с новия екип, защото мисля, че тя не е работила с него – освен ако не реши тя да прави някакви промени в политическия кабинет на министерството.
 
- В тази връзка, мислите ли, че ще се смени целият политически кабинет или ще останат същите зам.-министри?
 
- Като гледаме в другите министерства как се случват рокадите, по принцип министърът си тръгва и новият министър евентуално може да доведе негов зам.-министър, с когото е работил, с когото са екип. Но по принцип, ако започнат смени на зам.-министри, ще стане сложно. Тъй като всеки от зам.-министрите си има ресор, всеки си е навлязъл в проблематиката.
 
- Какво мислите за оставката на министър Румен Порожанов?
 
- При такава медийна атака като цяло и напрежение в последните може би седем месеца, вероятно му е дошло вече в повече да се обяснява. За освобождаването на зам.-директора на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) Иванка Багдатова-Мизова от поста й е трябвало да има Управителен съвет на Фонда. Това като цяло не е едноличен акт.
 
Защо се е забавило заседанието на Управителния съвет, това не мога да кажа. Може би си имат някакви съображения. Но явно атаката е на много високо ниво, целенасочено и министърът постоянно обясняваше за едно, за второ. Както и да е. Въпросът е, че оставката идва в момент, в който трябва да се обсъждат de minimis, кампания за директни плащания, нови нотифицирани схеми, които трябва да тръгнат и т.н.
 
 
- Овцевъдите и козевъдите доволни ли са от избора на Десислава Танева за министър?
 
- Ние работехме добре с нея. Някъде четох коментар, че министър Румен Порожанов повече е клонял към идустриалното животновъдство и селско стопанство, докато при Танева имаше по-отчетлива подкрепа за малките и за средните ферми.
 
- А аз четох нещо друго, че Десислава Танева не е била добър министър за малките и средни ферми.
 
Проблемът е друг. Коментирал съм и пак ще кажа: ние нямаме цели, говоря за държавата. Какви цели сме си поставили като държава? Някой чул ли е ние към какъв тип производство вървим? За да насочим натам усилията на държавата. Аз не съм чул такова нещо. Голям е въпросът и какво се случва в БАБХ и какво ще покажат проверките за виртуалните животни.
 
- Оптимисти ли сте, че нещата ще продължат да вървят добре с нотифицирането на помощите, с удължаването на Кампания 2019 по директните плащания, с de minimis-а, за когото овцевъди и козевъди настояват?
 
- Десислава Танева беше председател на парламентаранта комисия по земеделие. Няма човек, който по-бързо от нея да навлезе работата в министерството, за да няма още по-големи сътресения.
 
Оптимист съм, че Танева няма да спре всичко това като процес или пък да му попречи да се развива. Даже напротив – мисля, че тя в много отношения специално клони към малките и средни ферми, което за нас е важно. Видяла е вече какви грешки се правят в администрацията и какво може да се подобри в работата. Така че завръщането й трябва да е плюс