Българският аграрен сектор отчита силен подем във външната търговия с храни и живи животни, както и с мазнини, масла и восъци от растителен и животински произход.
 
 
Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за първото тримесечие на тази година. Износът на храни и живи животни от страната през този период се увеличава с близо 19% от 1.083 млрд. лв. на 1.288 млрд. лв., като вече надхвърля една десета от общия експорт на страната на стойност 12.460 млрд. лв.
 
Увеличение има и при вноса на стоки от тази група, но то е много по-слабо – с 3.6% от 1.113 млрд. лв. на 1.153 млрд. лв. В резултат външната търговия на България с храни и живи животни през първото тримесечие на годината вече е с положително салдо от 135 млн. лв. при отрицателен показател от 30 млн. лв. година по-рано.
 
Най-съществен е ръстът на българския износ на стоки от тази група за страни от ЕС. Увеличението е с 43% от 0.703 млрд. лв. на 1.004 млрд. лв. Вносът от Съюза се разширява с едва 4.6% до 0.930 млрд. лв. и търговското салдо за храните и живите животни преминава от отрицателно в положително.
 
Благоприятна тенденция се наблюдава и при другата група стоки от аграрния сектор – „Мазнини, масла и восъци от растителен и животински произход“. За година българският износ на такава продукция се е увеличил от 121 млн. лв. на 144 млн. лв. за първото тримесечие. Повишение има и при вноса, но значително по-слабо – от 48 млн. лв. на 51 млн. лв. Търговското салдо остава положително за нашата страна, като достига 92 млн. лв.