Сигнал за корупционна схема за източване на евростредства чрез мрежа от фирми и фалшиви земеделски производители в Свиленградско дойде в редакцията на Агри.БГ.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на служебния министър и екипа му?

Твърденията все още не са доказани, затова няма да оповестяваме посочения бизнесмен и фирмите му, но от Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) потвърдиха, че са запознати със случая и в момента тече проверка. Докато тя тече (сигналът е подаден в началото на август 2021 г.), ето какво ни сподели един от потърпевшите по думите му местен животновъд.

Димитър Даракчиев се свърза с Агри.БГ и разказа, че разпродал своите крави, защото твърди, че не издържа вече.

Разказва, че преди четири години в селото му от София дошъл въпросният бизнесмен и започнал масово да изкупува земите на хората. Искал и неговото стопанство, но не се споразумели. „Той се превърна в нещо като местен феодал - който му пречи го спукват от проверки, местните сме абсолютно малтретирани”, заявява животновъдът. Твърди, че е получавал редица заплахи, а здравословното състояние на близките му не останало незасегнато от постоянните тревоги. Даракчиев вече е подал сигнал в Районната прокуратура – Хасково и в ДФЗ.

В него се казва, че въпросното лице е създател на множество земеделски производители – юридически и физечески лица „с цел изкуствено да създаде условия за получаване на евросубсидии. Стопанствата са раздробени предимно на около 300 дка, за да се ползва Схемата за преразпределително плащане (СПП), НР1 (необлагодетелствани район) и други схеми, кoито се отпускат до определени декари.

Според описанието корупционната схема действа по следния начин:

Около 20 уж различни фирми издават пълномощно на бизнесмена, с което той открива банкова сметка. Наема от тяхно име земя, регистрира ги като земеделски стопани, регистрира животновъдни обекти и при получаване на субсидии или сам изтегля парите от създадените банкови сметки, или земеделците му ги дават, а той им връща предварително подписана от подставените лица „Запис на заповед“, която е изготвена като гаранционен инструмент, че ще си получи субсидиите.

Не само това, ами едната му фирма например е изпълнител на другата му по проект, води се, че извършва доставка, засаждане и т.н. Реално всичко си е при него. Прави земеделски производители трактористите си, вместо да им плаща осигуровки, дава им по 300 дка, съответният човек очертава и се точат субсидии. Това, което е забранено – да се разцепват стопанствата, той го прави обаче никой не го спира”, твърди още Даракчиев.

По думите му земите, с които се извършва схемата, са предимно на Община Свиленград с 10-годишни договори. „Описаните площи са ливади и фалшиви ниви с картофи, по които веднъж е правена проверка с отчетени нарушения за липсваща заведена продукция”, подчертава животновъдът, осмелил се да сигнализира.

От Агри.БГ попитахме за случая ДФЗ. „Има постъпил такъв сигнал, той е заведен. По него се работи и към момента се извършва документална проверка. След приключване на проверката могат да се обявят резултатите”, отговориха от ведомството, а ние ще продължим да следим случая.