За трета поредна година бизнес форумът InteliFresh ще създаде мост между производители и търговци. На 31 януари в Интер Експо Център, София родните фермери ще се запознаят с тенденциите в производството на плодове и зеленчуци, какво се търси на международния пазар, какво могат да заимстват като опит от чуждестранните си колеги и кои грешки да избягват в работата си.

Какво е нужно за успеха на българските плодове и зеленчуци?

Една от основните теми на форума ще бъдат новите сортове плодове и зеленчуци, които завладяват пазара. 

„Форма, цвят, съдържание, вкус – това вече не са взаимоизключващи се елементи от един продукт. Разработването на нови сортове се развива много бързо. И това се случва при подобрена устойчивост на сортовете към редица проблеми като болести и климатични условия. Българските производители трябва да следват тези тенденции, за да продават по-лесно и да печелят повече“, споделя организаторът Николай Вълканов – управител на „ИнтелиАгро“.

На място в София ще присъства холандски консултант, който ще разкрие някои от тайните на международната търговия.

„Една от тях е например как гръцките производители на пъпеши са напипали една много печеливша ниша. Няма да издаваме другите тайни, но те със сигурност ще бъдат безценни за нашите производители, защото става въпрос за практика, а не за абстрактни данни и теории“, споделя Вълканов.

Една от целите на форума е да даде информация и насоки на българските фермери как могат да увеличават износа. 

„Първото много ключово нещо е, че всички посетители на InteliFresh ще получат анализ на пазарите на череши, сливи, кайсии, домати, краставици и пипер, изготвен от нас по поръчка на ДСК Агро. Там се вижда ясно към кои пазари трябва да се насочат тези, които се интересуват от експорт – обеми, цени, всичко“, посочва експертът.

На второ място той поставя избора на сортове, които се търсят навън и които се търгуват на високи цени. 

„В основата на всяко печелившо производство е правилният избор на сорт спрямо пазара, в който се целим. Това сме го осигурили с най-добрите специалисти – от Италия при плодовете и от Холандия при зеленчуците“, разказва Вълканов.

Третият ключов фактор според него е вътрешната информация от пазара, като за целта на форума пристига консултантът Пийт Схоутел.

„На последно място, но не и по важност, е, че големите производители на качествена продукция със съответните международни сертификати ще имат възможност да се срещнат с представител на една от най-големите швейцарски компании за търговия с пресни плодове и зеленчуци – Bardini + Keller. 

Тази компания инвестира в производство в различни части на света и търгува не само в Швейцария, а и в други държави в Европа и представлява невероятен шанс за големите български производители“, твърди организаторът.

Участието в InteliFresh 2020 е само с предварителна регистрация на www.agroevents.eu. Местата са ограничени, а крайният срок за записвания е 27 януари.